Frans Brocatus

10/17/24 - 01: Poëzieworkshop voor de kinderen van groep 6 in de Basisschool De 3-Sprong te Chaam. De kinderen kunnen kiezen uit vier thema's die ze zelf gekozen hebben t.w. sport - dieren - vriendschap - liefde. Er wordt gewerkt in twee groepen van tien leerlingen.

28 - 01: Begin van de Poêzieweek. Optreden in het Gele Huis te Princenhage. Op het Cultuurpodium staan de dichters Marijke van Hooff, en Frans A. Brocatus. De muzikale bijdragen komen van Renate Spierdijk en Deborah Jacobs. (organisatie: Kees van Meel)

28 - 01: Het gedicht "Vriendschap" uit "Ruiters in Regenblauw" (WEL, BoZ, 1998) wordt op een bladwijzer gezet en aangeboden in de poëzieweek aan de boekenleners van de bibliotheek Alphen-Chaam.

03 - 02: In de bloemlezing "De mooiste gedichten van 2022 - van Poëzieclub Eindhoven" zijn 144 gedichten van 72 dichters verzameld. Mijn gedicht "Littekens van het geheugen" is daarin opgenomen. (blz.12)

26 - 02: voorstelling van het hotelnummer van het tijdschrift REALmag in Galerie Sylvia Thijssen te Breda. Ik lees er hotelgedichten en word geïnterviewd over mijn verhaal over Hotel Reina Victoria in Ronda, een hotel waar Rainer Maria Rilke in 1913 verbleef.

22 - 03: onthulling van de 106e Poosplaats in het Land van Cuijk, Landgoed Tongelaar. Als leden van de Stichting Poosplaatsen zijn Harrie Nuijten, Jan Willem Storm van Leeuwen en Frans A. Brocatus hierbij aanwezig. De winnaar van de Eerste Brabantse Poëzieprijs Pien Storm van Leeuwen, Luuk den Hartog, schreef de dichtregel op de zwerfkei.

02 - 04: uitreiking van de Gedichtenprijs 2023 in de Brakke Grond te Amsterdam. Mijn gedicht "De doorboorde tijd" haalde de top 100. Er waren 5783 gedichten ingezonden.

25 - 04: publicatie en uitreiking eerste exemplaar aan mij van de gedichtenbundel "Littekens van het geheugen" door Inanna van den Berg van Uitgeverij Ambilicious Breda / Kalmthout.

29 - 04: tijdens de opening van de expositie van Marlies Verda en Angy Scholten in Galerie Sylvia Thijssen lees ik tien gedichten voor uit mijn nieuwe bundel "Littekens van het geheugen".

12 - 05: het gedicht "De doorboorde tijd" wordt in het Engels vertaald door Hannie Rouweler en in het Italiaans door Maria Miraglia. Na te lezen op Atunispoetry.com. 

https://atunispoetry.com/2023/05/12/in-a-poem-bij-een-gedicht-by-hannie-rouweler/?fbclid=IwAR0aFGHhaUMtz90xvHdjV6YuigpSseS-LG3f7tJ_kTZ9s2PpinaFh-m0IDs

12 - 05: de gedichten "De zwarte vlag" en "De onzichtbare wereld" verschijnen in een publicatie bij een manifestatie "Dichters voor de vrede" (Poètes pour la paix) in Brussel.

13 - 05: tijdens de bijeenkomst van de Kempische Schrijvers in kasteel de Renesse te Malle is er de presentatie van het nieuwe nummer van Campiniana. Daarin zijn acht gedichten opgenomen uit "Littekens van het geheugen".

21 - 05: in het radioprogramma "Grensgeluiden" Breda word ik over "Littekens van het geheugen" geïnterviewd door Kees van Meel. Het hele radioprogramma is te herbeluisteren via #SoundCloud https://on.soundcloud.com//YnhK7

01 -  06: in de bundel "Wat maakt een gedicht goed" een uitgave van Meander verschijnt mijn antwoord op deze vraag. In het boek staan 75 antwoorden van lezers en medewerkers van het tijdschrift Meander.

27 - 06: op de website van Albert Hagenaars verschijnt een recensie van "Littekens van het geheugen" http://www.alberthagenaars.nl/kritieken/brocatus.html

29 - 06: In De Boekhouding, rubriek in het tijdschrift van VVL De Auteur verschijnt een recensie van "Littekens van het geheugen" van de hand van Albert Hagenaars.

01 - 07: in het online tijdschrift Meander verschijnt een recensie van "Littekens van het geheugen" van de hand van Maurice Broere. https://meandermagazine.nl/.../frans-a-brocatus.../

01 - 07: in Poëziecentrum NL in Nijmegen geeft Wim van Til tijdens "lunchpauze poëzie" een toelichting op de bundel "Littekens van het geheugen".

09 - 07: Cittaslowdag in Alphen Chaam. In combinatie met yoga, gegeven door Nicole van Doorn, lees ik gedichten uit "Kroonvuur" bij Minicamping Boshoven in Alphen. Dit in het kader van een duurzame en andere beleving.

06 - 08: van 13 tot 15 u. ben ik, samen met andere auteurs van uitgeverij Ambilicious, te ontmoeten in hun boekenkramen op de Deventer Boekenmarkt, de grootste boekenmarkt van Europa!

29 - 08: publicatie van "Schuld en vrede" - reacties op Anselm Kiefer, Paul Celan en Ingeborg Bachmann. Bewonderaars, beeldend kunstenaars en dichters delen hun visie, reacties en beelden over Anselm Kiefer, Paul Celan en Ingeborg Bachmann in een fotoboek met gedichten, proza en reisverslagen. Op blz. 29 en 30 staat mijn bijdrage: het gedicht "Spergebied" wat o.a. refereert aan de relatie tussen Bachmann en Celan.

08 - 09: jubileumvoorstelling in Electron Breda van 25 jaar radioprogramma Grensgeluiden. Tgv hiervan lees ik mijn voor de gelegenheid geschreven gedicht "Grenzen spreken niet zij luisteren" voor.

14 - 10: ik neem als auteur deel aan het Derde Bergse Cultuurfestival in Bergen op Zoom, een organisatie van het Schrjversgilde der Lage Landen ( Sonn Franken en co, uit Bergen op Zoom)

15 - 10: voor de oud scouts uit Gooreind - Wuustwezel organiseer ik een wandeling. Onderweg vertel ik over de Poosplaatsen en draag ik gedichten voor uit "Kroonvuur" (september-oktober- november - december)

01 - 11: Publicatie van 14 gedichten uit de (ongepubliceerde) reeks "Gezangen van zout en zilver" in het literair magazine Meander. www.meandermagazine.nl (archief)

18 - 11: Publicatie van het gedicht "Riso Amaro" uit Bittere Rijst, 1996 WEL, Bergen op Zoom in de verzamelbundel "Gaspara Stampa" Stichting Spleen Amsterdam 2023