Gevonden Voorwerpen

 

 

 

 

INTIEM PORTRET - Recensie van Gert-Jan van den Bemd op HEBBAN, juli 2020

"Gevonden Voorwerpen" bevat 50 korte verhalen - geen ervan langer dan drie pagina's - gewijd aan evenveel voorwerpen die voor de auteur betekenis hebben: zijn vulpennen, brieven, zijn bureau, maar ook alledaagse voorwerpen als een deur of een tafel. Ze staan op alfabetische volgorde in de bundel, soms voorzien van speelse illustraties ( door Laura Zandbergen)

Levert een verzameling beschrijvingen van voorwerpen een interessant boek op? Wordt het niet een saaie en voorspelbare opsomming? In dit geval niet. Frans A. Brocatus kan schrijven. Dat liet hij al eerder zien in zeven dichtbundels en een roman. Dankzij zijn vakkundige beschrijvingen van dode zaken komt er iets tot leven. Dat besef groeit naarmate je verder leest: na elk verhaal, met elk voorwerp, leer je de mens (aangeduid met "hij") beter kennen. Via een omweg ontstaat een intiem portret. Het is verrassend dat het zo werkt.

BROCATUS GROET 'S MORGENS DE DINGEN - Recensie van Jace van de Ven in Brabant Cultureel, juli 2020

"Elke ochtend als ik opsta loop ik naar mijn kamer en begroet ze. Net zoals in het gedicht "Marc groet 's morgens de dingen" van de dichter Paul van Ostaijen, schrijft Brocatus. In die context krijgen de dingen om hem heen een ziel en lijkt de lezer dat al lezend niet meer dan normaal. In de bundel beschrijft hij 50 levenloze dingen in alfabetische volgorde: agenda, ansichtkaart, aquarel, auto,... enz. Dat doet hij met oog voor details, die hij nuchter registreert. Hij blijft daarbij bij het ding zelf. Een ansichtkaart brengt hem niet naar de verloren geliefde die hem verstuurde of via allerlei associaties bij andere dingen of gebeurtenissen. Mij trof die ongecompliceerde aanpak, ze brengt een compactheid met zich mee die aangenaam aandoet. Het voorwerp blijft wat het is, maar wordt tegelijk een baken op het levenspad van de auteur. Illustrator Laura Zandbergen blijft in haar verbeelding vlakbij het beschrevene.

Vera van Renterghem over "Gevonden Voorwerpen"

Erg fascinerend hoe de voorwerpen je in je gedachten werpen en naar het nu doen terugkeren. Ik kan niet zeggen welk verhaal mijn voorkeur heeft, Jam of Inktpot, Radio of Magneet. Ik vind ze elk uniek en ze zetten me aan het mijmeren. Het zijn allemaal kleine wegwijzers naar het land van jezelf.

Erik Vlaminck over "Gevonden Voorwerpen"

"Gevonden Voorwerpen" staat nog steeds niet in de boekenkast. Het boek blijft "rondrijden" in ons huis. Het is een prettig hebbeding om af en toe eens vast te nemen en vervolgens weer een gevonden voorwerp te vinden.

Saskia de Kroes over "Gevonden Voorwerpen"

Wat een leuk boek heb je geschreven. Ik heb het nog niet uit want het is als een doos Belgische bonbons van vooral hele goede en pure chocolade. Voordeel van dit boek boven een doos bonbons is dat ik als ik het straks uit heb, ze allemaal nog een keer kan lezen!

Jacques Decru over "Gevonden Voorwerpen"

Ik ben bij "Stofjas" en vind "Gevonden Voorwerpen" een prettig leesbaar en onthullend boek met leuke tekeningetjes. Veel uit het boek is herkenbaar en het verwondert me dat sommige dingen zo lang hebben geduurd dat jij ze hebt gekend (uiteindelijk ben ik tien jaar ouder)