Frans Brocatus

2006:
28 januari – 26 februari: neemt met het gedicht “Namen” deel aan de tentoonstelling “Dichtbeelden” (in samenwerking met BOA) in Electron te Breda. De Oosterhoutse fotografe Janine Spanjers plaatste twee foto’s van haar bij het gedicht. De Bredase schilderes Henriëtte Claessens liet zich door het gedicht inspireren tot het maken van drie schilderijen.
15 februari: presentatie van de dichtbundel “Verdicht de tijd” met daarin opgenomen het gedicht “Altijd”.

Maart: op verzoek van Hoenderbossche Verzen uit Uden laat hij zich inspireren door Rembrandt. Het gedicht “Een nacht van branden” wordt opgenomen in de bloemlezing “Door de hand van Rembrandt” 31 dichters uitg. Hoenderbossche Verzen, Uden (Nl)

April / mei: geeft een poëziecursus aan de Schrijversacademie te Antwerpen.( 2 groepen eerstejaarsstudenten, elke groep 5 lessen)

Juni: wordt lid van de Vlaamse Auteursvereniging.

13 augustus : neemt deel aan de kunstmanifestatie Bruisend Ginneken, dichters dragen gedichten voor en beeldend kunstenaars werken aan de oevers van de rivier De Mark (Breda).

7 oktober: in het kader van het “nestenproject” van Blandine Petten draagt hij gedichten uit eigen werk, die te maken hebben met het onderwerp,voor in de Chaamse bibliotheek.

14 oktober : t.g.v. een fietsroute langs de “Poosplaatsen” in Chaam leest hij voor uit eigen werk bij het vlinderven waar twee van zijn gedichten in steen gekapt zijn.

28 oktober: presentatie bij boekhandel Van Kemenade & Hollaers in Breda van zijn nieuwe bundel “Rozenoog, zeekelk”, uitgegeven door WEL, Bergen op Zoom.
15 december: het gedicht “Jagers in de sneeuw” verschijnt op de poëziekalender van Meulenhoff, Amsterdam (NL)

21 december: als afscheid van de zelfstandige bibliotheken Chaam – Galder krijgt hij de opdracht om samen met Pien Storm van Leeuwen een kunstwerk te maken. Hij schrijft een gedicht bij een pictuur, voorstellende de “leesduiker”.

2007:
de bundel “Rozenoog, zeekelk”(2006,WEL) genomineerd voor de publieksprijs poëzie Contrabas – Rottend Staal.
de bundel “Rozenoog, zeekelk” (2006,WEL) genomineerd voor de publieksprijs Brabantse Letteren.
Januari / februari : cursus poëzie i.o.v. Volksuniversiteit Breda als opmaat voor de voorstelling Saint Amour op 23 februari in Chassétheater Breda.

Februari: in het kader van het “gemeentelijk lintenplan” (Alphen- Chaam) ontmoet gemeentesecretaris Mart Hendrickx de dichter Frans A.Brocatus.Het interview wordt op de gemeentelijke website geplaatst.
Februari / maart / april: geeft een cursus poëzie aan de Schrijversacademie te Antwerpen (2 groepen eerstejaars, elk 6 lessen).

21 april en 28 april: draagt gedichten voor in Art & Gallery De Markgraaf, Kastanjedreef 59, 2920 Kalmthout (B).Dit in het kader van Schrijvers voor schilders / schilders voor schrijvers een benefiet t.v.v. de Schrijversacademie Antwerpen.

12 augustus: neemt deel aan de kunstenaarsmanifestatie Plein Air aan de rivier De Mark in Breda.Draagt daar ter hoogte van de Duivelsbrug landschapsgedichten voor.
September: in het kader van het tweede poosplaatsproject “De Mark en de stad Breda” schrijft hij een gedicht bij de poosplaats tegenover de Bustelberg in ‘t Ginneken Breda.Het gedicht wordt in een zwerfkei gehakt.

26 september: neemt deel aan “Dichter op de hei”. Bij de poosplaats op de Regte Heide draagt hij gedichten voor de betrekking hebben op die plek.
Het gedicht “Sfumato” uit “Bittere rijst” (WEL 1996) wordt opgenomen in de bloemlezing “Een plaats onder de maan”. Deze bloemlezing werd samengesteld door Guy van Hoof in het kader van het 35-jarig bestaan van Den Hopsack in Antwerpen.

Oktober / November : geeft een aantal workshops aan kinderen in het kader van “Het lintenplan” van de gemeente Alphen-Chaam.

1 december : slotmanifestatie “lintenregen” als onderdeel van het “Lintenplan Alphen-Chaam”. Samen met beeldend kunstenares Blandine Pette werden drie carroussels samengesteld met gedichten en tekeningen/ schilderijtjes van leerlingen van de deelnemende scholen van de gemeente.
In Brabant Cultureel nr.9/10 jrg.56 verschijnt het kortverhaal “De bromtol”

2008:
januari / februari: cursus poëzie i.o.v. Volksuniversiteit Breda als opmaat voor de voorstelling Saint Amour op 23 februari in het Chassétheater Breda.

Maart / april: geeft een cursus poëzie aan de Schrijversacademie te Antwerpen (2 groepen eerstejaars, elk 6 lessen.
Levert een gedicht voor het uit 1000 tegeltjes bestaande kunstwerk bedacht door Guido Vermetten en Nadine Gooijers. De bevolking van de gemeente Alphen-Chaam krijgt zo de gelegenheid om zichzelf te vereeuwigen in een kunstwerk dat de naam kreeg :“Lintje naar de toekomst”.
De gedichten “Een koets trekt onze dromen”, “Bloemen in een avond”, “Het raam” worden opgenomen in Brabant Cultureel – Brabant Literair nummer 4/5 jrg.57 juni 2008.

17 augustus: neemt deel aan de kunstenaarsmanifestatie Plein Air aan de rivier de Mark in Breda. Draagt bij de Bustelberg, waar een zwerfkei ligt met een gedicht van hem,gedichten voor.
Het gedicht “Zomerstilleven: Dame met Dichter in de Prinsentuin te Groningen” wordt opgenomen in de bloemlezing “Uit het Noorden waait de muze aan” , dichters over Groningen, samengesteld door Hannie Rouweler, Uitgeverij Passage, Groningen.
Onder de titel “Hermitage – beelden verjaren in woorden” is er van 12 september tot en met 14 november 2008 in het gemeentekantoor van Alphen – Chaam een expositie van een keuze uit zijn gedichten. Er is ook aandacht voor mensen uit de gemeente waar hij mee samenwerkte: Wim Verhagen, Pien Storm van Leeuwen, Blandine Pette, Guido Vermetten, Nadine Gooijers.

Op 12 oktober draagt hij bij het Vlinderven in Chaam gedichten voor in het kader van “Ontmoetingen langs het water”
Het verhaal “Bromtol” wordt opgenomen in een “geochaching”-route, een soort modern schatzoeken, opgesteld door Jos Helvensteijn.

In december geeft hij, op verzoek van het Huis van het Nederlands en het August Vermeylenfonds in Antwerpen, drie poëzieworkshops aan anderstaligen. Dit als opmaat voor een poëziewedstrijd met als titel “Het vreemde gedicht”.
In Stroom, jrg.8, nr.31 december 2008,Antwerpen verschijnen een aantal gedichten uit de gedichtenbundel “Het brood, de roos, de monnik” in voorpublicatie.