Frans Brocatus

Het gedicht "Wij weten" behoort tot de eerste 1000 gedichten van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd 2013. Er waren 9834 inzendingen uit Vlaanderen en Nederland.

5/2 : TV- opname Omroep Brabant. Voor het programma "Onder ons" wordt het project "Poosplaatsen" in beeld gebracht. Op plekken in Chaam, Galder, Meerle worden beeld- en geluidsopnamen gemaakt. Ik lees dichtregels die in steen gekapt zijn. Peter Pim Windhorst praat met mij over mijn dichtregels in zwerfkeien.

 

Februari: de vernieuwde uitgave (2012) van "Navigamare" wordt aangekocht door de Erfgoedbibliotheek van Antwerpen.

22/3: voorstelling van "Ode aan de Mark" in Merksplas (B). Hierin opgenomen het gedicht "Dodendraad" en het gedicht op de zwerfkei, die bij de binnenkomst van Zondereigen (B) ligt.

30/3: voorstelling van "Ode aan de Mark" in Breda (NL) bij boekhandel Van Kemenade & Hollaers. Ook opgenomen in de bundel het gedicht op de zwerfkei die bij de Bustelberg (Ginneken) ligt.

 17/4: 25 jaar SLAB, laatste literaire avond met Eva Posthuma de Boer. Ik lees mijn, voor de gelegenheid geschreven en aan de overleden Karel van der Gun opgedragen, gedicht "Couperus achterna" voor. De aanwezigen krijgen dit gedicht als aandenken.

18/5: het gedicht "mal du pays" geïnspireerd op een vinorel van Blandine Petten wordt tentoongesteld op het Kunstfestival Symbiose 2013 in de Stadsgalerij te Breda.

14/6: de haikoe "het leven is..." wordt aan de eerste 250 bezoekers van La Noche Latina (Ladies night) in Chaam gegeven.Er worden drie bundels "Bittere rijst" onder de aanwezige dames verloot.

12/7: de 4-delige gedichtencyclus "haar vlees", geïnspireerd door schilderijen van Francien Krieg, wordt op de website www.francienkrieg.com geplaatst.

09/8: de poosplaats-bank met twee gedichten aan het vlinderven (Staartenweg) te Chaam wordt door vandalen onherstelbaar beschadigd.

10/09: het gedicht "Jager te voet" wordt vertaald in het Indonesisch door Siti Wahyuningsih en Albert Hagenaars. Titel "Berburu". Te lezen op: http://puisibelanda.blogspot.nl/2013/09/frans-augustus-brocatus-berburu.html.

21/09: op de Oranje Expo van Doorzicht Chaam worden dichtregels her en der in de wandeltuin gelegd. De dichtregels kunnen van plaats wisselen en ook in verschillende verbanden samengebracht worden.

September : drie gedichten uit "gezangen van zout en zilver" (ongepubliceerd) vinden een plek op de expositie van beelden en tekeningen van Wim Verhagen. De tentoonstelling is in het Gemeentekantoor van Alphen-Chaam en duurt van 20/9/2013 tot en met 17/1/2014.

Oktober: in "De Vallei XVI", samengesteld door Rose Vandewalle, wordt een gedicht bij een schilderij van Anita Vandamme afgedrukt.

Oktober: het gedicht "De Demer in Kuringen" wordt afgedrukt in een bloemlezing met gedichten over de Demer. Een uitgave van Demer Uitgeverij.

Oktober: het gedicht "De windstoot van de dood" (bij de dood van drie jonge meisjes in Chaam) wordt op de website van de gemeente geplaatst. Milou van Raak maakt van het gedicht een lied.

09/11: het gedicht "Dodendraad" wordt voorgedragen bij de officiële inhuldiging van het Dodendraadpad in Zondereigen (B).Het gedicht verwijst naar de stroomdraad die tijdens de Eerste Wereldoorlog 1914-1918 België, over de hele grens, afsloot van (het neutrale) Nederland.