Frans Brocatus

Het spoor terug - Dit onzegbaar lugubere Duivelseiland - april 2021 lees meer >

Het spoor terug - De madonna's van Pervijze - november 2014. Lees meer

In samenwerking met de beeldhouwer Wim Verhagen verzorgde hij meerdere exposities waarin woord en beeld centraal stonden ( Traject, Grote Kerk Breda, Gemeentehuis Alphen-Chaam).

Naast poëzieworkshops voor kinderen werkte hij ook mee aan taalcursussen voor anderstaligen. Voor “Zinnen beelden vier momenten”  schreef hij op het thema Sint Maarten drie gedichten. Ze werden samen met drie schilderijen van Hans Kuijs van 1 nov. tot 13 dec. 2009 in de abdij van Berne,Heeswijk – Dinther, en van 6 maart tot 11 april 2010 in de Maartenskerk van Zaltbommel,tentoongesteld.

In het project Poosplaatsen, georganiseerd door Pien Storm van Leeuwen, werden gedichten van hem in steen gekapt en geplaatst op verschillende plekken in het Nederlands-Brabantse landschap ( Chaam, Riel, Gilze). Onder de rook van Breda kreeg een zwerfkei met een gedicht van hem een plaats aan de Bustelberg aan de rivier de Mark.In Zondereigen (B) ligt eveneens een zwerfkei op een steenworp van de "Dodendraad".

 

 

Het gedicht “Alphen-Chaam” werd in opdracht van de gemeente in een kunstwerk gevat en aan de buitenmuur van het oude Chaamse raadhuis bevestigd.

Gedicht tegen het oude raadhuis van Chaam

In de tuin rond inspiratielocatie "Doorzicht", Meerleseweg 18, Chaam liggen een aantal dichtregels van hem op verschillende plaatsen.De eigenaren, Guido Vermetten & Nadine Gooijers gaven hem de opdracht om iets te doen met tekst en landschap. De dichtregels zijn o.a. ondertitels bij de ruimte, daarnaast nodigen zij ook uit om na te denken, een moment van introspectie te hebben daar en op die plek. Het gedicht "Doorzicht" (2012) staat aan de rand van een vijver. Je kijkt er door de woorden heen naar het landschap en naar jezelf.